Landsmesterskapet dag 2

På morgenen så vi antydning til sol, og vi håpet på en fin dag. Været ble imidlertid grått, men på isen var det mer fargerikt. Først fikk vi den offisielle åpningen. Leder i hovedkomiteen, Nils Einar Aas, ønsket velkommen og introduserte skøytepresident Mona Adolfsen og Oslos ordfører Marianne Borgen. Flankert av skøyteløpere fra ASK med norske flagg hilste skøytepresidenten til Landsmesterskapet, mens ordføreren erklærte stevnet for åpnet. To musikere med trompet og én med trommer urfremførte så Landsmesterskapets nykomponerte fanfare.

Selve konkurransene startet med 500m for 12-14 år, jenter og gutter. Dermed var alle 500-metere unnagjort, og neste distanse var 1500 for alle klasser, fra 12 til 16 år. Etter hva vi har kommet til, var det hele 60 par, og det er klart at dette måtte gås med kvartettstart. Etter 1500-metrene var det lagtempo mellom lag fra de ulike skøytekretsene. Vi fikk mange fine dueller, men det er også tydelig at dette fenger. Løperne senker skuldrene litt og har det først og fremst morsomt. 

Blant Aktiv SKs egne løpere fikk vi følgende pallplasser: Johanne Øyen Aas (J13) en tredjeplass på 500m, mens Julie Sjøbrend (15) fikk en 2.plass på 1500m. Link til resultatene finnes nedenfor, men vi kan nevne at vi lot oss imponere av Kasper Tveter, Fram IF, som selv om han går i 15-årsklassen, fikk dagens beste 1500-metertid på 1.59,36.

Også i dag var det helt vindstille og brukbare forhold, og i alle fall like forhold for alle. I morgen er det imidlertid spådd litt sludd.

Innen den tid skal det være bankett med disco. Vi får se om noen har spart krefter til i morgen.

Resultater

P1080452.JPG

Klikk på bildet for å se flere.
(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Landsmesterskapet er i gang!

Presis kl 15 sendte starter Tom Johansson avgårde det første paret i årets Landsmesterskap som altså går på Valle Hovin i Aktiv Skøyteklubbs regi. Første distanse var 500m, og de som fikk æren av å åpne ballet, var jenter 15 år. Deretter fulgte G15, J16 og G16. Kveldens raskeste jente var Maria Netland Rabbe (J16),  Fana, med 44,17. Raskeste gutt var Kasper Tveter (G15), IF Fram, med 39,31. Etter 500m var det fellesstart for alle aldersklasser, fra 12 til 16 år.

Innimellom var det premieutdelinger med et morsomt innslag: lille Axel Haartsen Njøs på 7 år var maskot i tigerdrakt (tigeren preger jo mesterskapets logo) og med norsk flagg. Ylva Holberg Krogsmyr - stilig bunadskledd - sto for medaljeutdelingen. 

Leder i Hovedkomiteen for landsmesterskapet 2018, Nils Einar Aas, og stevneleder Heidi Støen, kunne fortelle om hektiske siste forberedelser, men så ut til å ha god kontroll. Såvidt vi kunne se, gikk arrangementet uten problemer, men dessverre fikk vi et par skader etter noe som så ut som uskyldige fall. Skader i hurtigløp skjer ellers bare sjelden.

I morgen (lørdag) kl 9:45 skjer den offisielle åpningen av Landsmesterskapet med besøk av Oslos ordfører, Marianne Borgen. Kl 10:00 fortsetter mesterskapet, først med 500m for gutter og jenter 12-14 år. 

Det er sjelden at flaggene på Valle Hovin henger rett ned, slik de gjorde i dag - forøvrig var det skyet, rundt null grader og gode isforhold. Vi håper på like gode forhold de to neste dagene!

Resultater

P1080335.JPG

Klikk på bildene for å se flere!
(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Allan uheldig i OL-debuten!

Vi er mange som har sett med forventning og spenning fram mot Allans debut på 1500m i OL. Starten var også den aller beste. Han holdt godt følge med Koen Verweij og passerte 300 meter raskere enn noen gang. Vi var spente på om det kunne bli noe kluss i vekslingen, men da TV-bildert skiftet til langsiden, kom Koen ut av svingen alene. Allan lå dessverre igjen i beskyttelsesmattene. På repetisjonen så vi at den høyre skøyta skar ut. Det så helt uforskyldt ut, og Allan sa etterpå at han ikke helt skjønte hva som skjedde. Etter hva vi kan se, var dette et rent uhell.

Allan var naturligvis skuffet, som alle andre, men han virket ikke knekt. Han valgte å se framover. Han er ennå ganske ung og med mange muligheter for å revansjere seg.

Dessverre feilet også Sverre Lunde Pedersen i nest siste sving, og det som skulle vært en festdag for norsk skøytesport, endte med 7de plass til Sindre Henriksen som beste prestasjon. Hans tid: 1.45,65. Gullmedaljen gikk til Kjeld Nuis/NED med tiden 1.44,01.

Resultater

Julie og Linus til Viking Race

Vikingløpet 2018 ble arrangert på Maier Arena, Tønsberg , under forhold for ekte vikinger.

Tønsberg Turn skøyter arrangerte det tradisjonelle Vikingløpet på Maier Arena den første helgen i februar. Gradestokken viste 7-8 kalde, og med vind fra nord i kastene bar stevnet navnet sitt med rette.

ASK stilte med Eirik Andersen og Aron Feiring i 10-årsklassen, Tinius Rambøl Alme i 11-årsklassen, David Vangen og Linus Risnes i 12-årsklassen, Johanne Øyen Aas i 13-årsklassen og Julie Berg Sjøbrend i 15-årsklassen.

Det var motvinden på vekslingssiden, og de som ikke har oppdaget at det kan lønne seg å krumme ryggen og øke takta, fikk kanskje en aha-opplevelse nå.

Ikke alle hadde rukket å prikke inn formen etter sykdom, og noen strykninger var det også midt i influensasesongen.

Som tidligere år er dette løpet kvalifisering til det populære Viking Race i Nederland, som er et uoffisielt europamesterskap for alderbestemte klasser. De to beste løperne sammenlagt i hver årsklasse kvalifiserer seg direkte, mens den tredje deltageren tas ut av en jury etter skjønn. I jentenes 15 årsklasse vant Julie 1000 meter lørdag og 1500 meter søndag og fikk en andreplass sammenlagt. Hun kvalifiserte seg dermed direkte til Viking Race. I 12-årsklassen ble Linus nummer tre sammenlagt etter fire distanser, og får dermed gå Viking Race i Heerenveen for første gang.
Resultater

Monika Risnes

Thialf_M.jpg

To til Thialf: Fra Aktiv skøyteklubb reiser Linus Risnes (12) og Julie Sjøbrend (16). Julie er rutinert i Viking Race-sammenheng mens Linus er førstereis.

Vel blåst for årets kretsmesterskap i Oslo og Akershus Skøytekrets!

Lørdagens stevne samlet 45 løpere fra seks forskjellige klubber: Aktiv SK, Asker SK, Oslo Skøiteklubb, Oppegård IL, Lilleborg Idrettsklubb og Oslo Speedskaters. Forholdene lørdag var fine og sola tittet også frem. Like god glid i isen som det kunne se ut til, var det kanskje ikke, men mange fine løp ble det; i klassene fra rekrutt til veteran, samt åpen tilrettelagt klasse. Søndag er det dessuten duket for klubbmesterskap i ASK, og med flere parallelle stevner med våre løpere på startstreken er dette en travel skøytehelg. Vi følger blant annet spent med på resultater fra junior WC i Innsbruck, der ASK har hele tre deltagere med.
Resultater

Monica Risnes

(Alle foto: P.O. Linnestad.)

Andreas tok bronse i Veteran-VM!

Andreas Haugerud klarte å kapre en pallplass i klasse M30 under sin debut i Veteran-VM som gikk i Baselga di Pinè/ITA i helgen. Han gjennomførte en strålende konkurranse med årsbeste på 3 distanser, og hadde han ikke blitt kraftig forstyrret i en veksling på 1500m, hadde det blitt ny pers på distansen. På 5000m blåste det svært kraftig. Andreas gikk tom for krefter litt for tidlig og fikk mye melkesyre mot slutten av løpet. Det var likevel aldri noen fare for 3de-plassen. På 1- og 2-plass kom to meget sterke nederlendere, men Andreas slo den ene på 3000m. Andreas sin serie var 42,88 - 4.25,62 - 2.03,99 - 7.57,12. 

Det var skuffende få deltagere fra Aktiv SK denne gangen. Foruten Andreas var det bare gode "gamle"  Erik Vea som stilte opp. Erik fikk den litt sure 4-plassen i klasse M65, men han tok 2-plassen på 1500m. Eriks serie var 47,11 - 2.20,55 - 1.30,99 - 5.06,63.

Frode Eidsmo var forhindret fra å starte selv, men hadde en viktig rolle som lagleder og også sekundant for det norske laget på 31 deltagere. Dessuten var undertegnede tilstede som interessert tilskuer, og som "coach" for Andreas.

Det ble bare én norsk gullmedalje denne gangen. Det var Pål Agdestein fra Asker som vant klasse M60. Av de andre medaljørene kan vi nevne Renate Jeppsson fra Nesodden som tok sølv i F45.

Det var lite snø i Baselga, men et strålende vintervær så lenge vi var der, med temperaturer litt under og over null.

Resultater

Andreas Haugerud (til h.) og "coach" Sven-Åge Svensson foran banen i Baselga di Pinè (Fotograf: Håkon Haugerud)

Andreas Haugerud (til h.) og "coach" Sven-Åge Svensson foran banen i Baselga di Pinè (Fotograf: Håkon Haugerud)

Hamar-lekene

Hamarlekene 20-21. januar i Vikingskipet ble en veldig hyggelig og spennende opplevelse for våre 19 påmeldte Aktiv SK-løpere som stilte til start blant 279 skøyteløpere fra 32 Skøyteklubber. Våre løpere satte mange nye perser. Hyggelig med masse fine bilder. Takk Gerrit, Monika, Alf, Petter, Kurt og Maren. Ekstra hyggelig å ønske velkommen til nye rekrutter som deltar for første gang. Mamma og journalist Monika Risnes melder om mange fine løp. Blant annet var det dueller mellom OSKs Miika Klevstuen og ASKs Eirik Andersen som møttes til dyst i tre av fire løp, begge gikk under den magiske 50-grensen for første gang i gutter 10 år. Gratulerer!
- Viktor Smedstad Haukaas klarte mesterstykket å gå 500 meter på 45,37 både lørdag og søndag samt pers på alle andre distanser! Slå den! Kvitterer med at Kyrre klarte også å få 10,88 på begge 100m passeringene på 500 meter. Det med elektrisk tidtaking fra startpistolen !! Merkelige greier. Skøyter er ofte tallmagi !! 
- Emmeline Berentsen har lært flere teknikker for rask takt i starten, og utbytte av å gli ut skjærene på langsidene, noe som fikk god uttelling i form av solid 500-pers i 10-årsklassen samt pers på 3 distanser i alt. 
Linus August Risnes og August Middelkoop tok begge storeslem og perset på alle 4 distiansene. Gratulerer!
Resultater.

Per Otto Linnestad

NM Allround på Jevnaker

Jevnaker IL arrangerte i helgen NM allround for senior. Jevnaker leverte et på alle måter imponerende arrangement.

ASK stilte med Ragne i dameklassen I tillegg heiet vi på Vetle som representerer Tønsberg turn, men som er en del av treningsgruppa i ASK. Ragne ble nummer to på 500m og 1500m og nr tre på de to lengste distansene. Totalt ble det tredje plass etter Sofie Karoline Haugen og Camilla Lund. Det var bare 0.1 poeng opp til andreplass. Vetle kom på fjerde plass, kun tiendeler fra pallen. Trener Arild var tilbake på isen og sekunderte denne gangen fra en stol. Når han får på skøytene vipper nok marginene igjen i vår favør.

Resultater    Livestream kan sees i etterkant her.

Medaljedryss til ASK i veteran-NM!

NM for veteraner gikk på Geithus i helgen. På lørdag var rammen var den aller vakreste - skikkelig norsk vinter med speilblank is, høye brøytekanter, snøtunge trær, og en strålende sol over det hele. Solen trengtes, for det var også en del minusgrader. Vi registrerte -12 etter stevneslutt på lørdag, Søndag formiddag var det 15-16 kalde ved stevnestart, men det steg litt utover dagen. Det var ikke like strålende sol, og det blåste en svak vind. Isen var fin, men hard, noe som nok var litt uvant for mange.

Deltagelsen var bra - 66 løpere fra Stavanger i sør til Tromsø i nord. 11 av disse var fra Aktiv SK, og de forsynte seg kraftig av medaljefatet. Marja Haartsen (K45) og Sara Hemmer (K55) ble begge norgesmestre på én enkeltdistanse og sammenlagt. Kamilla Riise (K80) tok 4 distansemesterskap og sammenlagtmesterskapet. Hun satte dessuten en bemerkelsesverdig rekord: hun er den eldste kvinnelige deltager som noen gang har stilt opp i et norgesmesterskap på skøyter. Alder: 82!
Blant mennene var Erik Vea (M65) og Andreas Haugerud (M30) ganske suverene og tok fullt hus, dvs. 4 distanse-mesterskap og sammenlagtmesterskap. Frode Eidsmo (M55) tok 2 distansemesterskap og sammenlagtmesterskapet. På de andre to distansene fikk han sølv. Sveinung Vea (M45) tok én sølv og én bronse på enkeltdistansene, og bronse sammenlagt. Martin Grothe Lien (M30) tok 4 bronse på enkeltdistansene og bronse sammenlagt. Han perset forøvrig solid på 3 av distansene.

Geithus IL er rutinerte arrangører, og fra tilskuerplass kunne vi ikke se annet enn at stevnet forløp fortrinnlig.

Resultater

Fellesbildet nedenfor er tatt av unge Axel Haartsen Njøs på 7 år! 

Fornøyde ASK-løpere. Foran fra v.: Erik Vea, Sara Hemmer, Kamilla Riise og Marja Haartsen. Bak fra v.: Frode Eidsmo, Sveinung Vea, Andreas Haugerud og Martin Grothe Lien. Terje Erfjord, Terje Bjørk og Sturla Haugsbø var ikke tilstede. (Foto: Axel Haartsen Njøs)

Fornøyde ASK-løpere. Foran fra v.: Erik Vea, Sara Hemmer, Kamilla Riise og Marja Haartsen. Bak fra v.: Frode Eidsmo, Sveinung Vea, Andreas Haugerud og Martin Grothe Lien. Terje Erfjord, Terje Bjørk og Sturla Haugsbø var ikke tilstede. (Foto: Axel Haartsen Njøs)

Bildene i galleriet nedenfor er tatt av Marja Haartsen (nr 2), Andreas Haugerud (nr. 8-9), Frode Eidsmo (nr 4-5-6) og Sven-Åge Svensson (nr 1-3-7-10).

Gullkarusell 1

IMG_6881.JPG

Sesongens første Gullkarusell ble avholdt på Valle Hovin 12. desember. For mange av deltagerne på skøyteskolen var dette deres aller første skøyteløp. De yngste gikk 100 m. Den lengste distansen var denne gangen kun 300 meter. Det er ikke ofte denne distansen er gått på Valle,  og kanskje ble det banerekord til Linus? Deltagerne fra skøyteskolen fikk premier og lussekatter etter løpet. Flere bilder finner du under om du klikker deg fram.

Resultater

 

 

Allan har etablert seg i verdenstoppen!

På gårsdagens 1500m i Salt Lake City gikk Allan Dahl Johansson inn til en 6. plass. Han er altså igjen å finne i toppsjiktet - foran alle de andre norske og foran mange andre sterke navn. Tiden ble 1.43,30 - bare hårfint svakere enn rekordløpet i Calgary. Dette er morsomt og meget overbevisende etter det tøffe lagtempoløpet dagen i forveien, hvor han tok seg kraftig ut. Som vanlig var Allan litt treg i starten, men snart kom han opp på siden av parkameraten, som nok en gang var Sverre Lunde Pedersen. Og mot mål dro Allan ubønnhørlig i fra.

Stevnets høydepunkt var Dennis Yuskovs nye verdensrekord på 1.41,03. Dermed snek han seg forbi Shani Davis' gamle verdensrekord på 1.41,04 som har stått i åtte år!

Allan puster ut etter nok et toppløp. (Bilde fra NRK TV)

Allan puster ut etter nok et toppløp. (Bilde fra NRK TV)

Allan under gjeldende juniorverdensrekord på 3000m!

Under et offisielt "Trial"-stevne i Salt Lake City i går kveld 6.11. gikk Allan Dahl Johansson under gjeldende verdensrekord for junior menn på 3000m med tiden 3.41,19. Tiden var over ett sekund bedre enn gjeldende verdensrekord på 3.42,98 satt av Sjoerd de Vries, NED, i 2007. Allans passeringstider var 19,42 - 28,56 - 28,53 - 28,39 - 28,49 - 28,92 - 29,26 - 29,62. Sluttid altså 3.41,19. 

Vi ser at Speedskatingresults og NRK annonserer det som verdensrekord, men det kan de ganske enkelt ikke vite. Det er en rekke formaliteter som skal tilfredsstilles for at en verdensrekord skal kunne godkjennes. Denne rekorden er satt under svært spesielle omstendigheter, og den formelle godkjennelsen vil først skje om flere uker. Det er imidlertid ikke mer enn 3 dager siden Allan satte ny juniorverdensrekord på 1500m, så han er utvilsomt i form til hva som helst.

Resultater: http://speedskatingresults.com/index.php?p=9

Arikkel fra NRK Sporten: https://www.nrk.no/sport/johansson-satte-ny-junior-verdensrekord-for-andre-gang-1.13812749.

Allan satte juniorverdensrekord!

Etter Allan Dahl Johanssons fine 1500-meter under World Cup i Stavanger, var forventningene store foran World Cupen i Calgary denne helgen. Vi må si at Allan mer enn innfridde på 1500m. Han rykket opp fra sjette- til femteplass i det beste selskap, ble klart beste norske løper, og satte til overmål ny verdensrekord for juniorer med 1.43,13! Dermed slo han klart canadieren David la Rues rekord som var satt i B-gruppen tidligere på dagen. 

Allan åpnet også denne gangen langsommere enn de andre, men han gikk forholdsvis fortere og fortere utover i løpet. Sisterunden på 26,8 var det bare vinneren, Dennis Yuskov, som tangerte. Yuskovs tid ble 1.41,33 - den nest beste gjennom alle tider. De andre nordmennene, Sindre Henriksen, Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen, endte på hhv. 11-, 12- og 20-plass.

Vi trenger kanskje ikke lenger minne om at Allan er "født og oppvokst" i Aktiv SK, og at han fortsatt er junior? Neste helg er det World Cup i Salt Lake City som har det vi regner som verdens raskeste bane. Der kan det fort bli nye verdensrekorder i både senior- og juniorklassen!

Resultatliste

Allan jubler etter å ha passert mål på ny juniorverdensrekord. (Bilde fra NRK TV)

Allan jubler etter å ha passert mål på ny juniorverdensrekord. (Bilde fra NRK TV)

Allans navn i godt selskap. (Bilde fra NRK TV)

Allans navn i godt selskap. (Bilde fra NRK TV)

Alle ASK-løperne tok World Cup-poeng.

Per Otto Linnestad og Per Allan Johansson har sendt oss fyldig input fra ISU Junior og Neo Senior World Cup som gikk i Inzell 25-26/11. Vi har laget et sammendrag.

Aktiv SK stilte med tre løpere: Thomas Lande Eriksen (jun), Ragne Wiklund (jun) og Marius Bratli (sen). I tillegg stilte våre medtrenende seniorer Jonas N. Kristensen (Asker SK) og Vetle Stangeland (TT).

På lørdag perset Thomas på begge distanser. Spesielt bra gikk det på 3000 m hvor han fikk en 4. plass med 3.52,13 - en forbedring med nesten 5,5 sek!

Ragne viste også sin styrke på 3000m med en fin 7. plass på 4.19,76 - en tidel fra persen.

Marius Bratli var uheldig og ble disket på 1000m men tok det igjen på Team Sprint hvor han sammen med Kristian Reinton og Odin Farstad inntok pallen med 3. plass på tiden 1.25,73 - rett bak Tyskland. Russland vant.

Vi må nevne at våre medtrenende Vetle Stangeland og Jonas N. Kristensen sørget for storeslem på 3000m senior sammen med vinneren Runar Njåtun Krøyer (Asker Sk). Når tok Norge sist en trippel i World Cup?

På søndag ble det gått 500m, 1500m og Fellesstart.

Vår Thomas Lande Eriksen suste inn til nok en ny pers med tiden 1.52,86. Det holdt til en 23. plass. Thomas stilte også i fellesstart sammen med Hallgeir Engebråthen (Nord-Odal SK), og de tok hhv. 18. og 17. plass.

Ragne Wiklund gikk inn til sesongbeste på 1500m med tiden 2.03,66 og ble med det nr 7. Ragne stilte også som eneste norske i Fellesstart for kvinner junior og gikk inn til 12. plass - kun 3 sekunder bak vinneren! 

Marius Bratli fikk 37,01 og en fin 11. plass på dagens 500m.

Alle våre løpere plukket viktige og fine WC-poeng under sesongens første Junior WC-stevne. Vi gratulerer!

Neste konkurranse er i Innsbruck 27.-28. januar 2018

Resultater junior: http://live.isuresults.eu/2017-2018/juniors/inzell/
Resultater senior: http://live.isuresults.eu/2017-2018/seniors/inzell/

Fotos: Camilla Farestveit, Kristin Farstad og Rune Farstad

Lagbilde

Lagbilde

Ragne (til v.) og Ane By Farstad  

Ragne (til v.) og Ane By Farstad

 

Thomas (til h.) og Hallgeir Engebråthen

Thomas (til h.) og Hallgeir Engebråthen

Aktiv skøyteklubb halte i land nok en hjemmeseier på bortebane!

ASK-cupen måtte i siste liten flyttes til Frogner, grunnet lekkasjen i kjøleanlegget på Valle Hovin.

Klubbens rutinerte funksjonærstab, med Heidi Støen i spissen, tok dette på strak arm, og med andre gode hjelpere fikk de 80 påmeldte løperne en super skøytedag. Det var flotte forhold, og det ble satt et betydelig antall perser - og ikke minst uteperser - denne lørdagen.

Det var færre deltagere i år enn vanlig, fordi juniorløperne gikk uttaksløp til landskamp i Sørmarka Arena i Stavanger. 

ASK stilte med ikke mindre enn 23 aktive til start, og det var slett ikke verst med flere løpere syke hjemme, eller på kvalifiseringsløp andre steder. Så tok da klubben også hjem trofeet som beste klubb, foran TT og med naboklubben OSK på en svært gledelig tredjeplass.

Det var mange flotte resultater, og komplette resultatlister finner du her:

https://static1.squarespace.com/static/56092b27e4b044c9708a247e/t/5a1c4881652dea2e1a929019/1511803010119/ASK_CUP_2017_Resultatliste+v2.pdf

Så håper vi lekkasjene i kjøleanlegget snart er lokalisert og sveiset, så vi kan arrangere løp på hjemmebanen.

Nils Einar Aas

ASK-cupen_Majken.jpg

Maiken Nerstad Gundersen med beviset på at ASK var best i cupen.

Allan imponerte i World Cup!

Aktiv Skøyteklubbs Allan Dahl Johansson debuterte i A-gruppa på 1500m under WC i Stavanger i helgen. Han ikke bare debuterte - han gikk rett opp i tetsjiktet! Tiden 1.45,58 holdt til 6.plass! Det var et halvt sekund bak vinneren, lagkamerat Sverre Lunde Pedersen, som han gikk i par med. Allan kom litt for langt bak Sverre i åpningen, men de to neste rundene gikk Allan raskere enn Sverre. Allans sisterunde gikk på 27,6 mot Sverres 27,4. De var de to eneste som kom under 28 på sisterunden! Allans tid var forøvrig ny pers med over ett sekund!

Det ble Norges dag på 1500m. Sindre Henriksen tok nemlig 3-plass og Håvard Bøkko 10-plass. Altså 4 nordmenn blant de 10 beste! Det må være lenge siden.

Når det gjelder Allan så må vi huske på at han fortsatt er junior. Hva kan vi vente oss i fortsettelsen?

Allan foran Sverre på vekslingssiden (bilde fra NRK TV).

Allan foran Sverre på vekslingssiden (bilde fra NRK TV).