Aktivløpere ble kretsmestere i inline

Oslo Speedskaters arrangerte sitt første inline-løp på Maxbo Hvam søndag 10.juni i strålende sommervær. I tillegg til løpere fra Oslo Speedskaters og Aktiv, deltok også løpere fra Fram, Nord Odal og Kongsvinger. Løpet var dessuten kretsmesterskap for Oslo- og Akershus skøytekrets. Aktiv stilte med flere løpere som også er medlemmer i Oslo Speedskaters. Disse tok også med seg mange kretsmesterskapsmedaljer hjem.

I jenter 10-12 år deltok Hillevi Røsten og Jorunn Ruijgt som begge har vært med på skøyteskolen i vinter. I denne klassen var det ikke rangering. Klubben fikk også tre kretsmestere. Maiken Gundersen vant klassen J13-16, Linus Risnes vant i G13-16, mens Frode Eidsmo ble vinner i klassen M50.

Vi takker Oslo Speedskaters for et strålende arrangement!

Gutter og jenter 10-12 år.

Gutter og jenter 10-12 år.

Maiken Gundersen ble kretsmester i klassen J13-16

Maiken Gundersen ble kretsmester i klassen J13-16

Linus Risnes ble kretsmester i klassen G13-16

Linus Risnes ble kretsmester i klassen G13-16

I klasse M50 ble Frode Eidsmo kretsmester

I klasse M50 ble Frode Eidsmo kretsmester

Sesongavslutningen

Rammen for årets sesongavslutning var ett av klasserommene til Valle Hovin videregående skole. Omgivelsene kan kanskje ikke kalles koselige, men opplegget var det tradisjonelle. Leder Jo Wiklund var opptatt på årsmøtet til Akershus og Oslo Skøytekrets. Styremedlemmene Snorre Kverndokk og Magnus Hagelund ledet imidlertid programmet helt utmerket. De ønsket velkommen og minnet om at det hadde vært en strålende sesong, sportslig sett.  

Aller først var det premieutdeling fra klubbmesterskapet mens wienerpølsene fikk lov til å bli ordentlig gjennomvarme. Det ble straks en lang kø foran pølsekjelen, så skikkelig pølse med lompe eller brød har ikke gått av moten. Etter at pølsene var fortært, fortalte Petter Andersen litt om sin skøytekarriere. Han var jo ASKs store løper på siste del av 1990-tallet og første del av 2000-tallet.

Deretter var det klart for utdeling av den populære perseprisen. For å gjøre det riktig spennende, fikk vi presentert plassene fra 10 og fremover, og den som sto igjen som nr, 1, var 11 år gamle Emmeline Berentsen. Gratulerer! Deretter fikk Marja Haartsen og Keith Price fra ASK Liga-team ordet for å dele ut premiene til beste jente og beste gutt. Jammen var det ikke Emmeline Berentsen som også stakk av med premien for beste jente! Premien for beste gutt gikk til Eirik Andersen.

Så ble publikum sluppet løs på kakefatene - som det var mange av. Men etterhvert kom vi til avdelingen for utmerkelser. Det vanket som vanlig blomsterbuketter til trenerne. Det begynner å bli mange trenere, og de gjør en uvurderlig jobb. Til slutt ble det annonsert utdeling av noen utmerkelser for lang og tro tjeneste. Hege Bratli fikk for innsatsen som styremedlem,  som  "konsertgeneral" og dugnadsleder. Sven-Åge Svensson fikk for innsatsen som redaktør for klubbavisa og websidene gjennom mange år, og som initiativtaker og leder for "Skøyteskolen for voksne" siden 1994. Henning Hagelund som mangeårig leder i klubben og som leder for anleggsutvalget og pådriver for en skøytehall på Valle Hovin. Carl Erik Sando som trener gjennom mange år, og også som viktig medlem i anleggsutvalget. Gavene var flotte litografier utført av Steinar Hansen, kunster og klubbens sportslige leder. 

Selv om sesongen allerede ligger et stykke bak oss, er det hyggelig med en skikkelig avslutning. Så kan øynene rettes for fullt mot neste sesong.   

20180514_182618c.jpg
Petter Andersen forteller fra sin karriere.

Petter Andersen forteller fra sin karriere.

Emmeline Berentsen med perseprisen.

Emmeline Berentsen med perseprisen.

Eirik Andersen får ASK Liga-teams premie til beste gutteløper.  (Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Eirik Andersen får ASK Liga-teams premie til beste gutteløper.

(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Allan på pallplass i WC-finalen!

I World Cup-finalen på 1500-meter var det åtte løpere, og fire av disse var nordmenn! Deriblant vår Allan Dahl Johansson - fortsatt junior. Han har kommet inn som en vind i den internasjonale eliten på 1500 meter. Var meget uheldig i OL, men nå skulle han igjen måle krefter med de beste. Åpningen virket meget rolig, som alltid, og parkameraten Thomas Kroll fra Nederland tok en solid ledelse. Da klokken ringte, syntes avstanden til Kroll fortsatt urimelig stor. Kunne Allan virkelig hente opp dette? Om han gjorde? Han holdt farten bedre enn noen annen gjennom de tre siste rundene, passerte en sliten Thomas Kroll ved utgangen av siste sving og tok en klar parseier. Tid: 1.45,98 som senere ble rettet til 1.45,99. I neste, og siste, par kom Sverre Lunde Pedersen og Dennis Yuskov foran med hhv. 1.45,47 og 1.45,64, men Allan fikk altså sin første pallplass i World Cup. Gratulerer!

Resultater

Allan i ferd med å passere Thomas Kroll (bilde fra NRK TV)

Allan i ferd med å passere Thomas Kroll (bilde fra NRK TV)

Sesongen er over på Valle Hovin!

Det virker som en helt vanlig søndag på Valle Hovin. Noen hurtigløpere terper på svingdetaljer, Noen mosjonister dreier sine runder. Indre bane er full av folk; familier med barn som leker - noen ungdommer med kunstløpsskøyter som prøver seg på piruetter. Rundt banen ligger det høye snøfonner. Alt gir inntrykk av å være midt på vinteren. Men det er det ikke. Det er siste dagen med skøyteis for i vinter. Fra i ettermiddag er ismaskinene slått av og portene til Valle Hovin stengt. Det virker like meningsløst hvert år. Vi må finne på nye aktiviteter til isen åpner igjen om ca. syv og en halv måned.

Takk for i år!  

Valleslutt.jpg

Steinar Bolstad er død!

Det var med stor sorg vi i Aktiv Skøyteklubb mottok meldingen om at Steinar Bolstad har gått bort i en alder av 66 år.

Som så mange andre, kom Steinar med i klubben på bakgrunn av at sønnen Morten begynte å interessere seg for skøyter. Steinar viste seg straks som en engasjert og saklig person og da var ikke veien lang til å bli vervet inn i klubbledelsen. Steinar viste seg spesielt som en dyktig leder da klubben på slutten av 90-tallet var inne i en tung periode. Som leder av interimsstyret bidro han til å legge grunnlaget for nyetableringen av klubben i 2001.

Etter tiden i lederstolen, tok Steinar på seg ansvaret for gjennomføringen av konsertene på Valle Hovin. Dette var en stor og krevende oppgave som Steinar løste med stø hånd. Steinar fortsatte samtidig som medlem av klubbens hovedstyre frem til 2005. I 2007 ble han tildelt klubbens Fortjenestemerke.

Vi husker Steinar som blid, hyggelig og ansvarsfull. En tydelig og rettskaffen person man kunne stole 100% på; hel ved. Våre tanker går til Steinars nærmeste familie. Vi føler med dere i sorgen, men savnet lindres med alle de gode minnene. Vi lyser fred over Steinars minne.

Henning Hagelund

Steinar_B.jpg

Landsmesterskapet dag 2

På morgenen så vi antydning til sol, og vi håpet på en fin dag. Været ble imidlertid grått, men på isen var det mer fargerikt. Først fikk vi den offisielle åpningen. Leder i hovedkomiteen, Nils Einar Aas, ønsket velkommen og introduserte skøytepresident Mona Adolfsen og Oslos ordfører Marianne Borgen. Flankert av skøyteløpere fra ASK med norske flagg hilste skøytepresidenten til Landsmesterskapet, mens ordføreren erklærte stevnet for åpnet. To musikere med trompet og én med trommer urfremførte så Landsmesterskapets nykomponerte fanfare.

Selve konkurransene startet med 500m for 12-14 år, jenter og gutter. Dermed var alle 500-metere unnagjort, og neste distanse var 1500 for alle klasser, fra 12 til 16 år. Etter hva vi har kommet til, var det hele 60 par, og det er klart at dette måtte gås med kvartettstart. Etter 1500-metrene var det lagtempo mellom lag fra de ulike skøytekretsene. Vi fikk mange fine dueller, men det er også tydelig at dette fenger. Løperne senker skuldrene litt og har det først og fremst morsomt. 

Blant Aktiv SKs egne løpere fikk vi følgende pallplasser: Johanne Øyen Aas (J13) en tredjeplass på 500m, mens Julie Sjøbrend (15) fikk en 2.plass på 1500m. Link til resultatene finnes nedenfor, men vi kan nevne at vi lot oss imponere av Kasper Tveter, Fram IF, som selv om han går i 15-årsklassen, fikk dagens beste 1500-metertid på 1.59,36.

Også i dag var det helt vindstille og brukbare forhold, og i alle fall like forhold for alle. I morgen er det imidlertid spådd litt sludd.

Innen den tid skal det være bankett med disco. Vi får se om noen har spart krefter til i morgen.

Resultater

P1080452.JPG

Klikk på bildet for å se flere.
(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Landsmesterskapet er i gang!

Presis kl 15 sendte starter Tom Johansson avgårde det første paret i årets Landsmesterskap som altså går på Valle Hovin i Aktiv Skøyteklubbs regi. Første distanse var 500m, og de som fikk æren av å åpne ballet, var jenter 15 år. Deretter fulgte G15, J16 og G16. Kveldens raskeste jente var Maria Netland Rabbe (J16),  Fana, med 44,17. Raskeste gutt var Kasper Tveter (G15), IF Fram, med 39,31. Etter 500m var det fellesstart for alle aldersklasser, fra 12 til 16 år.

Innimellom var det premieutdelinger med et morsomt innslag: lille Axel Haartsen Njøs på 7 år var maskot i tigerdrakt (tigeren preger jo mesterskapets logo) og med norsk flagg. Ylva Holberg Krogsmyr - stilig bunadskledd - sto for medaljeutdelingen. 

Leder i Hovedkomiteen for landsmesterskapet 2018, Nils Einar Aas, og stevneleder Heidi Støen, kunne fortelle om hektiske siste forberedelser, men så ut til å ha god kontroll. Såvidt vi kunne se, gikk arrangementet uten problemer, men dessverre fikk vi et par skader etter noe som så ut som uskyldige fall. Skader i hurtigløp skjer ellers bare sjelden.

I morgen (lørdag) kl 9:45 skjer den offisielle åpningen av Landsmesterskapet med besøk av Oslos ordfører, Marianne Borgen. Kl 10:00 fortsetter mesterskapet, først med 500m for gutter og jenter 12-14 år. 

Det er sjelden at flaggene på Valle Hovin henger rett ned, slik de gjorde i dag - forøvrig var det skyet, rundt null grader og gode isforhold. Vi håper på like gode forhold de to neste dagene!

Resultater

P1080335.JPG

Klikk på bildene for å se flere!
(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Allan uheldig i OL-debuten!

Vi er mange som har sett med forventning og spenning fram mot Allans debut på 1500m i OL. Starten var også den aller beste. Han holdt godt følge med Koen Verweij og passerte 300 meter raskere enn noen gang. Vi var spente på om det kunne bli noe kluss i vekslingen, men da TV-bildert skiftet til langsiden, kom Koen ut av svingen alene. Allan lå dessverre igjen i beskyttelsesmattene. På repetisjonen så vi at den høyre skøyta skar ut. Det så helt uforskyldt ut, og Allan sa etterpå at han ikke helt skjønte hva som skjedde. Etter hva vi kan se, var dette et rent uhell.

Allan var naturligvis skuffet, som alle andre, men han virket ikke knekt. Han valgte å se framover. Han er ennå ganske ung og med mange muligheter for å revansjere seg.

Dessverre feilet også Sverre Lunde Pedersen i nest siste sving, og det som skulle vært en festdag for norsk skøytesport, endte med 7de plass til Sindre Henriksen som beste prestasjon. Hans tid: 1.45,65. Gullmedaljen gikk til Kjeld Nuis/NED med tiden 1.44,01.

Resultater

Julie og Linus til Viking Race

Vikingløpet 2018 ble arrangert på Maier Arena, Tønsberg , under forhold for ekte vikinger.

Tønsberg Turn skøyter arrangerte det tradisjonelle Vikingløpet på Maier Arena den første helgen i februar. Gradestokken viste 7-8 kalde, og med vind fra nord i kastene bar stevnet navnet sitt med rette.

ASK stilte med Eirik Andersen og Aron Feiring i 10-årsklassen, Tinius Rambøl Alme i 11-årsklassen, David Vangen og Linus Risnes i 12-årsklassen, Johanne Øyen Aas i 13-årsklassen og Julie Berg Sjøbrend i 15-årsklassen.

Det var motvinden på vekslingssiden, og de som ikke har oppdaget at det kan lønne seg å krumme ryggen og øke takta, fikk kanskje en aha-opplevelse nå.

Ikke alle hadde rukket å prikke inn formen etter sykdom, og noen strykninger var det også midt i influensasesongen.

Som tidligere år er dette løpet kvalifisering til det populære Viking Race i Nederland, som er et uoffisielt europamesterskap for alderbestemte klasser. De to beste løperne sammenlagt i hver årsklasse kvalifiserer seg direkte, mens den tredje deltageren tas ut av en jury etter skjønn. I jentenes 15 årsklasse vant Julie 1000 meter lørdag og 1500 meter søndag og fikk en andreplass sammenlagt. Hun kvalifiserte seg dermed direkte til Viking Race. I 12-årsklassen ble Linus nummer tre sammenlagt etter fire distanser, og får dermed gå Viking Race i Heerenveen for første gang.
Resultater

Monika Risnes

Thialf_M.jpg

To til Thialf: Fra Aktiv skøyteklubb reiser Linus Risnes (12) og Julie Sjøbrend (16). Julie er rutinert i Viking Race-sammenheng mens Linus er førstereis.

Vel blåst for årets kretsmesterskap i Oslo og Akershus Skøytekrets!

Lørdagens stevne samlet 45 løpere fra seks forskjellige klubber: Aktiv SK, Asker SK, Oslo Skøiteklubb, Oppegård IL, Lilleborg Idrettsklubb og Oslo Speedskaters. Forholdene lørdag var fine og sola tittet også frem. Like god glid i isen som det kunne se ut til, var det kanskje ikke, men mange fine løp ble det; i klassene fra rekrutt til veteran, samt åpen tilrettelagt klasse. Søndag er det dessuten duket for klubbmesterskap i ASK, og med flere parallelle stevner med våre løpere på startstreken er dette en travel skøytehelg. Vi følger blant annet spent med på resultater fra junior WC i Innsbruck, der ASK har hele tre deltagere med.
Resultater

Monica Risnes

(Alle foto: P.O. Linnestad.)

Andreas tok bronse i Veteran-VM!

Andreas Haugerud klarte å kapre en pallplass i klasse M30 under sin debut i Veteran-VM som gikk i Baselga di Pinè/ITA i helgen. Han gjennomførte en strålende konkurranse med årsbeste på 3 distanser, og hadde han ikke blitt kraftig forstyrret i en veksling på 1500m, hadde det blitt ny pers på distansen. På 5000m blåste det svært kraftig. Andreas gikk tom for krefter litt for tidlig og fikk mye melkesyre mot slutten av løpet. Det var likevel aldri noen fare for 3de-plassen. På 1- og 2-plass kom to meget sterke nederlendere, men Andreas slo den ene på 3000m. Andreas sin serie var 42,88 - 4.25,62 - 2.03,99 - 7.57,12. 

Det var skuffende få deltagere fra Aktiv SK denne gangen. Foruten Andreas var det bare gode "gamle"  Erik Vea som stilte opp. Erik fikk den litt sure 4-plassen i klasse M65, men han tok 2-plassen på 1500m. Eriks serie var 47,11 - 2.20,55 - 1.30,99 - 5.06,63.

Frode Eidsmo var forhindret fra å starte selv, men hadde en viktig rolle som lagleder og også sekundant for det norske laget på 31 deltagere. Dessuten var undertegnede tilstede som interessert tilskuer, og som "coach" for Andreas.

Det ble bare én norsk gullmedalje denne gangen. Det var Pål Agdestein fra Asker som vant klasse M60. Av de andre medaljørene kan vi nevne Renate Jeppsson fra Nesodden som tok sølv i F45.

Det var lite snø i Baselga, men et strålende vintervær så lenge vi var der, med temperaturer litt under og over null.

Resultater

Andreas Haugerud (til h.) og "coach" Sven-Åge Svensson foran banen i Baselga di Pinè (Fotograf: Håkon Haugerud)

Andreas Haugerud (til h.) og "coach" Sven-Åge Svensson foran banen i Baselga di Pinè (Fotograf: Håkon Haugerud)

Hamar-lekene

Hamarlekene 20-21. januar i Vikingskipet ble en veldig hyggelig og spennende opplevelse for våre 19 påmeldte Aktiv SK-løpere som stilte til start blant 279 skøyteløpere fra 32 Skøyteklubber. Våre løpere satte mange nye perser. Hyggelig med masse fine bilder. Takk Gerrit, Monika, Alf, Petter, Kurt og Maren. Ekstra hyggelig å ønske velkommen til nye rekrutter som deltar for første gang. Mamma og journalist Monika Risnes melder om mange fine løp. Blant annet var det dueller mellom OSKs Miika Klevstuen og ASKs Eirik Andersen som møttes til dyst i tre av fire løp, begge gikk under den magiske 50-grensen for første gang i gutter 10 år. Gratulerer!
- Viktor Smedstad Haukaas klarte mesterstykket å gå 500 meter på 45,37 både lørdag og søndag samt pers på alle andre distanser! Slå den! Kvitterer med at Kyrre klarte også å få 10,88 på begge 100m passeringene på 500 meter. Det med elektrisk tidtaking fra startpistolen !! Merkelige greier. Skøyter er ofte tallmagi !! 
- Emmeline Berentsen har lært flere teknikker for rask takt i starten, og utbytte av å gli ut skjærene på langsidene, noe som fikk god uttelling i form av solid 500-pers i 10-årsklassen samt pers på 3 distanser i alt. 
Linus August Risnes og August Middelkoop tok begge storeslem og perset på alle 4 distiansene. Gratulerer!
Resultater.

Per Otto Linnestad

NM Allround på Jevnaker

Jevnaker IL arrangerte i helgen NM allround for senior. Jevnaker leverte et på alle måter imponerende arrangement.

ASK stilte med Ragne i dameklassen I tillegg heiet vi på Vetle som representerer Tønsberg turn, men som er en del av treningsgruppa i ASK. Ragne ble nummer to på 500m og 1500m og nr tre på de to lengste distansene. Totalt ble det tredje plass etter Sofie Karoline Haugen og Camilla Lund. Det var bare 0.1 poeng opp til andreplass. Vetle kom på fjerde plass, kun tiendeler fra pallen. Trener Arild var tilbake på isen og sekunderte denne gangen fra en stol. Når han får på skøytene vipper nok marginene igjen i vår favør.

Resultater    Livestream kan sees i etterkant her.

Medaljedryss til ASK i veteran-NM!

NM for veteraner gikk på Geithus i helgen. På lørdag var rammen var den aller vakreste - skikkelig norsk vinter med speilblank is, høye brøytekanter, snøtunge trær, og en strålende sol over det hele. Solen trengtes, for det var også en del minusgrader. Vi registrerte -12 etter stevneslutt på lørdag, Søndag formiddag var det 15-16 kalde ved stevnestart, men det steg litt utover dagen. Det var ikke like strålende sol, og det blåste en svak vind. Isen var fin, men hard, noe som nok var litt uvant for mange.

Deltagelsen var bra - 66 løpere fra Stavanger i sør til Tromsø i nord. 11 av disse var fra Aktiv SK, og de forsynte seg kraftig av medaljefatet. Marja Haartsen (K45) og Sara Hemmer (K55) ble begge norgesmestre på én enkeltdistanse og sammenlagt. Kamilla Riise (K80) tok 4 distansemesterskap og sammenlagtmesterskapet. Hun satte dessuten en bemerkelsesverdig rekord: hun er den eldste kvinnelige deltager som noen gang har stilt opp i et norgesmesterskap på skøyter. Alder: 82!
Blant mennene var Erik Vea (M65) og Andreas Haugerud (M30) ganske suverene og tok fullt hus, dvs. 4 distanse-mesterskap og sammenlagtmesterskap. Frode Eidsmo (M55) tok 2 distansemesterskap og sammenlagtmesterskapet. På de andre to distansene fikk han sølv. Sveinung Vea (M45) tok én sølv og én bronse på enkeltdistansene, og bronse sammenlagt. Martin Grothe Lien (M30) tok 4 bronse på enkeltdistansene og bronse sammenlagt. Han perset forøvrig solid på 3 av distansene.

Geithus IL er rutinerte arrangører, og fra tilskuerplass kunne vi ikke se annet enn at stevnet forløp fortrinnlig.

Resultater

Fellesbildet nedenfor er tatt av unge Axel Haartsen Njøs på 7 år! 

Fornøyde ASK-løpere. Foran fra v.: Erik Vea, Sara Hemmer, Kamilla Riise og Marja Haartsen. Bak fra v.: Frode Eidsmo, Sveinung Vea, Andreas Haugerud og Martin Grothe Lien. Terje Erfjord, Terje Bjørk og Sturla Haugsbø var ikke tilstede. (Foto: Axel Haartsen Njøs)

Fornøyde ASK-løpere. Foran fra v.: Erik Vea, Sara Hemmer, Kamilla Riise og Marja Haartsen. Bak fra v.: Frode Eidsmo, Sveinung Vea, Andreas Haugerud og Martin Grothe Lien. Terje Erfjord, Terje Bjørk og Sturla Haugsbø var ikke tilstede. (Foto: Axel Haartsen Njøs)

Bildene i galleriet nedenfor er tatt av Marja Haartsen (nr 2), Andreas Haugerud (nr. 8-9), Frode Eidsmo (nr 4-5-6) og Sven-Åge Svensson (nr 1-3-7-10).