Skøytehistorisk begivenhet

Lørdag 26.1.2019 vil stå som en skøytehistorisk begivenhet av de skjedene. Morgendagens Skøyte Ess hadde invitert til en mimrefest over en av tidenes største milslukere og 50 år siden han satte sin legendariske verdensrekord på 10.000m med tiden 15.16.1. Det er ingen ringere enn ASK løperen Per Willy «Betong» Guttormsen vi snakker om. Per Willy har vært lenket til rullestol etter et slagtilfelle for noen år tilbake hvor han også mistet taleevnen, men ellers er han helt klar og moret seg tydelig over møtet med gamle skøytevenner.

Det var med stor spenning man så frem til om han var frisk not til å ta turen til Skøytemuseet denne lørdags ettermiddagen. Det gjorde han selv om han kvelden i forveien hadde falt stygt på badet og brekt to ribben og skade hånden.

Hvilken ettermiddag det ble. En rekke av løperne fra den gang hadde møtt opp sammen med Knut Kupper’n Johannesen, Tor Berg og Kees Verkerk i spissen. De fleste nålevende skøytelegender fra seksti og syttitallet var tilstede, i alt over 150 personer. En rekke ASK veteraner hadde også tatt turen. Bandet «Skeive Skøyter» med Carl Erik Sando, Roar Tollefsen og Kai Stenshjemmet tok oss igjennom noen gode gamle skøytesvisker. Vi fikk et gjensyn med skøytebegivenheter fra sekstitallet med en rekke videoklipp. Spesielt artig var det å få Kees sine kommentarer til det legendariske 10.000m løpet fra VM i Deventer i 1969 hvor Per Willy og Kees gikk sammen i par og Kees kunne vunnet VM dersom han vant 10.000m siden han allerede hadde vunnet to distanser. Kees ledet på det meste med nesten en langside på Per Willy, men i den sterke vinden viste Betong hva han var bygd av. Han begynte å ta inn på Kees og ved siste passering lå han kun et par sekunder bak. Nedover vekslingssiden så det fremdeles ut til at Kees skulle vinne paret og ved utgangen av siste sving var Per Willy fremdeles bak. Det ble en forrykende spurt og i mål var Per Willy et tiendels sekund foran.   

Knut fortalte oss også hvordan Per Willy fikk tilnavnet Betong. Han var en uhyre veltrent utøver og en ordentlig tøffing. I forbindelse med en trening hvor det varmet opp med kurvball fikk flere et ublidt møte med tøffingen fra Lyngen i Troms. Knut uttalte etter fighten at det var som å møte en betong vegg. Fra da av ble det Betong.

Tekst og Bilder: Henning Hagelund

Per Willy «Betong» Guttormsen

Per Willy «Betong» Guttormsen

Knut “Kupper’n” Johannesen

Knut “Kupper’n” Johannesen

Kees Verkerk

Kees Verkerk