OL for ungdom i St Moritz

Vinter-OL for ungdom er nylig blitt arrangert i Sveits, med Lusanne som hovedsete. I løpet av 13 dager, fra offisiell åpning 9. januar, ble det gjennomført 16 forskjellige vinteridrettsøvelser fordelt på forskjellige plasser i Sveits.
Arrangementet er for ungdom og det har en ung alder, etablert i nyere tid etter initiativ fra Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK). Innsbruck fikk tildelt de første lekene, i 2012, deretter kom Lillehammer, før Sveits fikk denne æren nå i år.

OL for ungdom får ikke samme oppmerksomhet som OL for «de voksne». Det etterlater seg ikke inntrykket av at det må vinnes og samles medaljer for enhver pris. Noe som heller ikke har vært hovedhensikten. IOK har valgt å rette større oppmerksomhet mot mer kulturelle, sosiale og utdannelsesmessige sider av arrangementet. Hovedmålet har vært å fange ungdommens interesse for et OL med et utvidet samfunnsperspektiv. Men, at det ikke er et lite, lokalt arrangement bekreftes av at det er det nest største multisport evenementet, etter Vinter OL.

Norge stilte med 4 forventningsfulle skøyteløpere; Sander Eitrem, Oddbjørn Mellomstrand, Amalie Haugland og vår egen Julie.

En spent pappa til sistnevnte ankom St Moritz på kvelden, etter at første distanse var gjennomført. Etter en første natt på et lite hotell våknet jeg til en vintermorgen med snø og kaldvær, men med strålende sol. Fra jeg ankom skøytebanen på St Moritz lake, møtte glade løpere klare for 1500m og heiagjeng utstyrt med norske flagg, dvs de 4 nevntes familie og venner, ble oppholdet i St Moritz en stor opplevelse. Dyktige arrangører, entusiastiske speakere, mye publikum, strålende vær og ikke minst motiverte løpere, mye takket være inspirerende trener Siri.

Julie gjennomførte en veldig god 1500m. Holdt godt gjennom siste runden, i 1800 meters høyde med mindre tilgang av oksygen en vanlig, kom hun inn til en flott 12. plass, med kort avstand til løpere foran seg på resultatlista. For de som mener at hurtigløp på skøyter er for Nederland, Norge og et par land til kan det fortelles at det var 8 forskjellige flagg foran Julie på resultatlisten.

Hun skaffet seg nye erfaringer på Fellesstart og Teamsprint. Under fellesstarten ble det tett og hektisk, såpass i overkant at hun falt, men beholdt moral og vilje og var veldig tett på finaleplass.

Teamsprint ble en spesiell, men fin opplevelse. Julie hadde fall her også, var uheldig i det startskuddet falt, men kom seg opp og gikk en sterk runde. Det spesielle var at de 4 som gikk var fra forskjellige nasjoner. Det fine var den sympatiske oppmerksomheten de viste vår utøver som plutselig hadde falt og fått følelsen av å ha ødelagt for «lagvenner» (fra sidelinjen så det ut til at de virkelig var på samme lag). Som observerende pappa, også noe preget av nevnte hendelse, var det godt å se noe av den olympiske ånd vist i praksis; vennskap og medmenneskelighet.

Det er fint å runde av med denne gode opplevelsen i løpet av flotte vinterdager i St. Moritz.

Tekst og bilder: Amund Sjøbrend

Det norske laget

Det norske laget

Norske flagg

Norske flagg

Team sprint

Team sprint

St Moritz lake

St Moritz lake

Skøytebanen på St Moritz lake

Skøytebanen på St Moritz lake