ASKs web-side fyller 25 år i dag

eksempel på ASK’s web-Side de første årene. Denne er fra 2002.

Den 14. januar 1999 gikk ASKs web-sider på lufta for første gang. Undertegnede (Sven-Åge Svensson) var redaktør for klubbavisa på den tiden, men i det private jobbet jeg i databransjen. På slutten av 1990-tallet så jeg hvordan firmaer, organisasjoner og foreninger etablerte egne web-sider med informasjon om produkter, aktiviteter, nyheter, organisasjon, kontakter, osv. Jeg så meg da om etter muligheter for å etablere en web-side også for ASK.

Klubben hadde ikke store midler å satse på dette, så det var et poeng å finne en rimelig løsning. Som utviklingsverktøy falt valget på Microsofts FrontPage, fordi dette var gratis. Det var en énbrukerløsning som jeg kjørte på min egen PC. Den aktuelle basen lå hos et såkalt «web-hotell». Nyheter og oppdateringer til web-siden ble produsert «hjemme på kjøkken­benken» så å si, og ble så fil-overført til web-hotellet. Vårt domene den første tiden var askskoyteklubb.no.

Da jeg opprettet klubbens web-side, hadde jeg fire rettesnorer:
-        web-siden skulle være aktuell,
-        den skulle være pen og representativ for klubben (pen design),
-        den skulle ikke være treg å laste ned (linjehastigheten var begrenset den gang)
-        den skulle ha mest mulig korrekt norsk språk (som også er med på å skape et inntrykk av klubben som står bak).

Web-siden fikk god mottagelse av medlemmene, og også av andre. Bl.a. fikk den kvalitetsutmerkelsen «Håndplukket av Spray» fra det svenske nettselskapet Spray.

At det var en én-brukerløsning ble et økende problem. De som ønsket å legge noe ut på vår web-side, var avhengige av å sende det til meg som så måtte jeg gjøre jobben med å redigere og legge det ut. Etter hvert ble det derfor gjort forsøk på å etablere en flerbrukerløsning. Løsningen vi valgte, var basert på verktøyet Drupal. Dette var en interaktiv løsning som tillot flere skribenter å logge seg på og legge ut stoff uavhengig av hverandre. Den nye web-siden debuterte den 8.11.2012.

Vi hadde avtale med en ekstern web-master om å drifte og utvikle siden rent teknisk. Dessverre døde han etter noen får år, og så var det å finne en ny løsning. Det var da med glede vi mottok et tilbud fra Egil Helland i Dynamic om å utvikle nye sider med deres verktøy, og om å drifte sidene for oss. Egil Helland var far til et par av våre yngre løpere på den tiden, og Dynamic Operations, som firmaet heter, leverer IT-løsninger, nettsider og brukerstøtte til småbedrifter.

Verktøyet som benyttes til denne løsningen, heter Squarespace og er også et interaktivt flerbrukersystem. Utviklingen ble gjort ut over høsten 2015, og sidene gikk på lufta i begynnelsen av februar 2016. Vi hadde da fått registrert et nytt domene: aktivsk.no. Squarespace er mer intuitivt og enklere å forholde seg til enn Drupal. Vi er meget fornøyde med løsningen, og det er denne vi fortsatt kjører.

Sven-Åge Svensson