Aktiv Skøyteklubb fyller 100 år i dag, 12. januar 2024!

Klubben så dagens lys i 1924 som Arbeidernes Cykkel og Skøiteklubb. Etter noen få år ble navnet endret til Arbeidernes Skøyteklubb. I 1978 endret klubben navn til Ask Skøyteklubb for å understreke at den er upolitisk. Fra 2001 har navnet vært Aktiv Skøyteklubb. Bortsett fra de aller første årene, har klubben vært kjent som ASK.

ASK har lenge vært én av landets største skøyteklubber og har gjort seg sterkt bemerket i skøyte-Norge. Løpere som Knut "Kupper'n" Johannesen, Per Willy Guttormsen, Ivar Eriksen og Sigrid Sundby skaffet klubben berømmelse. Senere har en rekke toppløpere representert ASK, blant andre Kai Arne Engelstad, Bjørn Nyland, Geir Karlstad og Frode Rønning. På begynnelsen av 2000-tallet var det særlig Petter Andersen som var i verdenseliten, og senere Mari Hemmer i mange år. Klubben har dessuten satt sterkt preg på det internasjonale veteranmiljøet.

Men Aktiv Skøyteklubb er en livskraftig 100-åring med landslagsløpere som Ragne Wiklund, Allan Dahl Johansson og Julie Berg Sjøbrend - deltagere i World Cup og internasjonale mesterskap. Både Ragne og Allan kan vise til verdensmesterskap. Bak disse er en rekke unge løpere i sterk framgang og klare til å ta opp arven.

Valle Hovin kunstisbane har vært klubbens tilholdssted siden 1977. De siste årene har banen vært under ombygging, og klubben har måttet benytte Frogner stadion til trening og konkurranser. Vi i Aktiv Skøyteklubb har gledet oss til gjenåpningen av det nye, flotte Valle Hovin som skulle skje nettopp på klubbens 100-årsdag den 12. januar. Vi hadde planlagt festlig markering samtidig med åpning av banen. Det var derfor stor skuffelse da åpningen ble utsatt pga. problemer med fryseanlegget. Det vil i stedet bli en enkel markering lørdag den 13. januar under ASK Cupen som måtte flyttes til Frogner. En større jubileumsfest er planlagt etter sesongen slutt den 20. april.

Til slutt vil vi ønske Aktiv Skøyteklubb til lykke med 100-årsjubileet – og dessuten mange nye suksessrike år!

Sven-Åge Svensson